Study Guide

Important General Knowledge for Competitive Exam

There is some Important General Knowledge for Competitive Exam Check your knowledge and concepts related to general knowledge. Here you can find various Q & A ; for interview and entrance examination.(set3)

Q1. What is the south eastern sea – shore of India called ?
Ans – Coromandal coast .

Q2. Where is the Central India Security force Academy situated ?
Ans – Hyderabad .

Q3. When was Shimla pact between India and Pakistan singned ?
Ans – 3 July 1972 by Zulfikar Ali Bhutto and Indira Gandhi .

Q4. Where is Raman Research Institute situated ?
Ans – Banglore.

Q5. When was the Indian Reserve Bank established ?
Ans – In 1935.

Q6. What was the name of the first Indian Communicative Satellite ?
Ans – The Apple.

Q7. Where is the Indian Institute of Science ?
Ans – Bangalore.

Q8. Who was the youngest Indian to be adorned with the title of Bharat – Ratna ?
Ans – Rajiv Gandhi.

Q9. Where is the Indian Agriculture Institute (Indian Council of Agricultural Research)
Ans- New Delhi.

Q10. In which year was the Saving Bank in the Indian Post Office started ?
Ans – 1882.

Q11. Under which five year plan were Durgapur, Bhilai and Rourkela steel plant made ?
Ans – Second Five Year Plan .

Q12. Which one is the shortest session of the Indian Parliament ?
Ans – The 9th Parliament

Q13. When was the Arjuna award started ?
Ans – 1961.

Q14. In which state the Bodo – Andolan has started .
Ans – in Assam.

Q15. In which state was the Panchayati Raj system first enforced ?
Ans – Rajasthan in 1959.

Q16. When and where from was the first missile of India – Agni Launched ?
Ans – From Chandipur in Orissa on 22nd may 1989.

Q17. Which Stadium is called the mecca of Cricket in india ?
Ans – Eden Garden of kolkata .

  1. When was the successful expedition to climb up Mount Everest made ?
    Ans – 1953 by Edmand Hilary and Sherpa Tenjing.

  2. To what is the Gangu Bai Hangal related ?
    Ans –Classical music.

  3. Where is the Death Valley situated ?
    Ans – In the U.S.A.

Q21. Who was the first Governor of Bihar ?
Ans – Sri Jayramdas Daulatram.

Q22. Where was the first Low Collage started ?
Ans – In Kolkata.

Q23. Where was the 14th Asiad Olympic held ?
Ans – At Busan in S.Korea.

Q24. What do you mean by NATO ?
Ans – North Atlantic Treaty Organigation .

Q25. When was the capital transferred from Kolkata to Delhi ?
Ans – 1911 .

{ note : If you have any queries or issue mention in the comment section
and we’ll resolve it soon}
All The Very Best !!!

About the author

Prabhakar Singh

I am the sole owner as well as the director of this site. I dedicated all my time to this site to research and bring out for the candidates preparing themselves for the competitive exams as well as other details just for general knowledge to all common people. People of all ages will get fruitful information here. Personally, I owe a degree of BCA and has certified in Google Partners, Microsoft Bing Ads and lots more. I understand the importance of competitive exams and provide all the study materials by making a great research for all my dear candidates. So, wish me luck that I share my experience, knowledge and data's with you and I wish luck to all my students for their future exams