Study Guide

General Knowledge Questions Answers for competitive exam

General Knowledge Questions  Answers, Check your knowledge and concepts related to general knowledge.Here you can find various Q & A ; for interview and entrance examination.

Q1. Who was the only congress elected member of parliament from Bihar in the 10th  M.P Election. ?

Ans – Srimati Krishna Shahi.

Q2. To what is related the Earth Summit Conference ?

Ans – To the environment.

Q3. Where was the Earth Summit Conference Organised ?

Ans – In Rio – De – Janerio (Brazil)

Q4. Who was the Indian Prime Minister who could not face the Parliament even for a single day ?

Ans – Choudhry Charan Singh.

Q5. On which river – bank at Ujjain was the Kumbha – Mela Organised ?

Ans – River Sipra.

Q6. With which games and sport is related limba Ram ?

Ans – Archery.

Q7. Which Prime Minister was elected twice with a land – Slide majority.

Ans – Indira Gandhi.

Q8. Who was the organiser of Chipko – Andolan ?

Ans – Sundarlal Bahuguna.

Q9. Who was the founder of Rashtriya swayamsevak sangh ?

Ans – Dr. Keshav Baliram Hedgewar.

Q10. Who was the founder of Sulav International ?

Ans – Dr. Bindeshwar Pathak.

Q11. Which was the first film of Satyajeet Ray ?

Ans – Pather Panchali.

Q12. Who was the adviser of the defence ministry before he become President of India ?

Ans – Dr. A.P.J.Abdul Kalam.

Q13. Who was the famous sculptor of Shantiniketan ?

Ans – Ramkinkar Baej.

Q14. Who was the first non – Congress P.M of India?

Ans – Morarjee Desai.

Q15. Who was the first non – Congress Chif minister of Bihar ?

Ans – Mahamaya Prasad Singh.

Q16 . Which cinema actor was nominated the member of the Rajya Sabha for the first time ?

Ans – Prithviraj Kapoor .

Q17. Which country has the pride of being Prime Ministers among the brothers of the same family ?

Ans – Nepal – B.P.Koirala, M.P.Koirala, G.P. Koirala.

Q18. Which award is given by UNESCO ?

Ans – The Kalinga Prize.

Q19. Into which name was translated the Mahabharta in Persian ?

Ans – Razmnama.

Q20. Who is the first Law officer of the Government of India ?

Ans – Attornery General of India.

Q21. To which country does the Nobel Prize Giving Association belong ?

Ans – Sweden.

Q22. Who was the compiler of Aadigranth of the Guru Granth Saheb ?

Ans – Guru Arjan Dev.

Q23. Who is related to the share security scam ?

Ans – Harsad Mehta.

Q24. Which committee has been appointed to check the security share scam of the Reserve Bank of India ?

Ans – Janki raman Committee.

Q25. Who is the President of the Bhartiya Kisan Union ?

Ans. – Mahendra Singh Tikait.

{ note : If you have any queries or issue mention in the comment section
and we’ll resolve it soon}
All The Very Best !!!

About the author

Prabhakar Singh

I am the sole owner as well as the director of this site. I dedicated all my time to this site to research and bring out for the candidates preparing themselves for the competitive exams as well as other details just for general knowledge to all common people. People of all ages will get fruitful information here. Personally, I owe a degree of BCA and has certified in Google Partners, Microsoft Bing Ads and lots more. I understand the importance of competitive exams and provide all the study materials by making a great research for all my dear candidates. So, wish me luck that I share my experience, knowledge and data's with you and I wish luck to all my students for their future exams