Study Guide

Competitive Exam General Knowledge Questions And Answers

Competitive Exam General Knowledge.Check your knowledge and concepts related to general knowledge.
Here you can find various Q & A ; for interview and entrance examination.

Q1. How many states are touching the boundary of Madhya Pradesh ?

Ans – Five .

Q2. In which country is the Red Square situated .

Ans – Russia.

Q3. Who is the director of the T.V. Serial ‘Mahabharat’ ?

Ans – B.R. Chopra .

Q4. Who is the director of the T.V. Serial ‘Ramayan’ ?

Ans – Ramanand Sagar.

Q5. Who has been given the award of the Great Daughter of India.

Ans – Mother Teresa on 8 November 1992.

Q6. Who was the Indian ruler who made an alliance with the French ?

Ans – Tipu Sultan.

Q7. What was Operation Topak ?

Ans – A Pakistani Scheme to create disturbance in Jammu and Kashmir .

Q8. What was Operation Blue Star ?

Ans – A Scheme to drive away the terrorists from the Golden temple at Amritasar 1984 (by the Union Govt. of Indira Gandhi)

Q9. What is Operation Flood ?

Ans  — A Scheme  for the maximum milk production.

Q10. What is the Operation Tiger ?

Ans – A Scheme to finish the separatis in Jammu ans Kashmir,

Q11. What is the Operation Pawan ?

Ans – A Scheme made by the Peace army of India and Srilanka in the year 1987.

Q12. What is the Operation Meghdoot ?

Ans – A Scheme of the Indian Air force against the Pakistani Armed forces in Siyachin in 1984.

Q13. What is the Marle Operation ?

Ans – A Scheme of the Indian Air Force against the revolutionaries of the Maldive in 1989.

Q14. In which two states is the Cauveri Water Dispute ?

Ans – Karnataka and Tamilnadu .

Q15. Which is the biggest island in the World ?

Ans – Greenland .

Q16. When was the National Calender started in India ?

Ans – On 22 March 1957.

Q17. When was the National Development Council established ?

Ans – 1952.

Q18. Between which two parties was the Lucknow Pact made in 1916.

Ans – Between the Congress and Muslim League .

Q19. Who was the Mughal Emperor to sign the Treaty of Allahabad with the East India Company in 1765.

Ans – Shah Alam.

Q20.Where is the Institute of Indian Dairy situated ?

Ans – Carnal (Haryana)

Q21. In which state is the Korba Thermal power  station stablished ?

Ans – In Madhya pardesh .

Q22. Where is Singrauli Super Thermal Power Station ?

Ans – Sonbhadra district in U.P.

Q23. Who was Leader to save Narmada compaign ?

Ans – Medha Patekar .

Q24. Who was the first Indian to win the Oscar award ?

Ans – Bhanu Athaiya.

Q25. Where is the National Defence Academy ?

Ans – Khadagwasala at Pune in Maharashtra .

{ note : If you have any queries or issue mention in the comment section
and we’ll resolve it soon}

                 All The Very Best !!!

About the author

Prabhakar Singh

I am the sole owner as well as the director of this site. I dedicated all my time to this site to research and bring out for the candidates preparing themselves for the competitive exams as well as other details just for general knowledge to all common people. People of all ages will get fruitful information here. Personally, I owe a degree of BCA and has certified in Google Partners, Microsoft Bing Ads and lots more. I understand the importance of competitive exams and provide all the study materials by making a great research for all my dear candidates. So, wish me luck that I share my experience, knowledge and data's with you and I wish luck to all my students for their future exams